tiistai 31. tammikuuta 2012

Paris j’adore


Rue Montorgueil
Maanantain pitkän luentoputken jälkeen palailen täällä blogissa hetkeksi Pariisiin, jossa vietin pidennetyn viikonlopun. Koska olen vieraillut tuossa Euroopan kauneimmassa kaupungissa aiemminkin, en ala luetella tässä kaikkia perusturistinähtävyyksiä, vaan kerron tämänkertaisesta seikkailustani kaupungissa.

Concorde ja Eiffel-torni
Lähdin matkaan jo torstai-iltapäivällä istuttuani ensin aamupäivän luennolla, joka käsitteli lapsen oikeutta elämään. Junamatka sujui rivakasti kahdessa tunnissa TGV:llä (train à grande vitesse, luotijuna). Saavuinkin Pariisin yllätyksellisesti nimetylle rautatieasema Gare de Lyonille kolmen maissa. Olin sopinut viettäväni viikonlopun ranskalaisen ystäväni kanssa. Hän olikin minua vastassa jo asemalla. Kävimme ensin heittämässä matkalaukkuni ystäväni työpaikalle. Hän jatkoi hommia kuuteen asti illalla. Minä kuljeskelin sillä välin Rue Montorgueilin ympäristössä. Tapasin myös suomalaisen ystäväni, joka on vaihdossa Pariisissa. Käväisimme kahvilla edellä mainitulla kadulla suloisessa pienessä boulangeriessa. Söimme kakkupalat ja vaihdoimme tuoreimmat kuulumiset. Oli mukavaa puhua pitkästä aikaa suomea, sillä en tunne Lyonissa ketään suomalaista, joten puhun suomea ainoastaan soittaessani Skypellä kotiin.

Jardin des Tuileries
Illalla menimme ranskalaisen ystäväni kanssa syömään Crêperie de Clunyyn, joka sijaitsee aivan Place Saint-Michelin lähistöllä. Jos haluaa maistaa paikallisia herkkuja, niin tämä ravintola on erittäin hyvä vaihtoehto, sillä sieltä löytyvät todennäköisesti Pariisin parhaimmat crêpesit. Ruokailun jälkeen jatkoimme matkaa kävellen Sorbonnelle, sillä en ollut häpeäkseni käynyt aiemmilla Pariisin reissullani vielä ihailemassa yliopistorakennusta. Pian seisoimmekin aukiolla, josta mielenosoitukset useimmiten alkavat. Tiedän nyt myös, mille kadulle ei kannata parkkeerata autoaan, jos ei halua, että opiskelijat polttavat sen mellakoidessaan.

Pian siirryimme paikallisjunaan, joka kuljetti meidät ystäväni asunnolle. Junamatka kesti noin puoli tuntia. Tuossa ajassa Pariisi jäi taakse. Matkalla ylitimme Seinen useampaan kertaan. Pienten mutkien kautta pääsimme asunnolle asti. Kolme huonetta ja keittiön sisältäneessä asunnossa minulla oli oma huone. Nukuin leveällä vuodesohvalla, joten olo oli kuin olisin ollut hotellissa! Suosittelenkin lämpimästi hankkimaan pariisilaisia tuttuja, jos aiot joskus matkata kyseiseen kaupunkiin.

Lentämässä
Perjantaina kiertelin Galeries Lafayettella ystäväni ollessa taas töissä. Keskuksessa oli alennusmyynti, kuten lähes kaikissa kaupoissa tällä hetkellä. Lafayette on siitä hyvä kauppakeskus verrattuna esimerkiksi Lontoon Harrods’iin, että sieltä löytyy myös kohtuuhintaisia tuotteita ja koko kansan käyttämiä perusvaatemerkkejä, kuten Promod ja Zara. Tietysti useampi kerros on omistettu merkkituotteille. Niitäkin on kiva katsella ja hakea vinkkejä pukeutumiseen, vaikka ei olisikaan varaa ostaa mitään.

Pienkone, jolla lensimme
 Kun olin tutkinut tarpeeksi kauan muodin uusimpia tuulia, lähdin kävelemään kohti Concorden aukiota ja Seine-jokea nähdäkseni vilauksen kaupungin kuuluisammasta tornista. Concordelle päästyäni jatkoin matkaani Jardin des Tuileriesin rauhallisen puistoalueen läpi Louvrelle. Tarkoituksenani oli käväistä sisällä museossa. Louvren sivuovi oli kuitenkin suljettu, enkä jaksanut alkaa jonottaa päästäkseni sisään pyramidista. Niinpä jatkoin kulkuani päämäärättömästi kaupungin arkkitehtuuria ihaillen.


Horisontissa Pariisi
Iltapäivällä lähdimme ystäväni kanssa takaisin hänen asuinsijalleen ja ajoimme sieltä autolla pienelle lentokentälle. Ystäväni lentää pienkonetta ja olimme jo kauan sitten sopineet, että hän veisi minut lentämään. Pääsin siis ihailemaan upeita ranskalaisia maisemia ilmasta. Kone nousi ja laskeutui tasaisesti ja kuulosuojaimet korvilla oli hyvä istua koneen kyydissä. Näin lennon aikana sateenkaaren. Pariisi hehkui horisontissa selvästi tunnistettavana Eiffel-torneineen.

Lennon jälkeen menimme syömään japanilaista ystäväni ja hänen kavereidensa kanssa. Japanilainen ruoka on hyvin suosittua Ranskassa varsinkin nuorten keskuudessa. Sushi maistui hyvin minullekin. Keskustelu soljui ranskaksi, joten en hirveämmin päässyt osallistumaan, koska puheenaiheet vaihtelivat niin nopeasti. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että ymmärsin lähes koko ajan, mistä keskusteltiin.

Pienoismallikaupunki
Lauantaina kävimme ystäväni vanhempien luona syömässä ja ranskalaiseen tapaan ruokaa riitti. Pääruokana oli couscousia ja aterian kruunasi kaksi jälkiruokaa, jotka olivat molemmat syötävän hyviä. Ruuan jälkeen jatkoimme taas ystäväni kanssa matkaamme Pariisin keskustaan, jossa näimme taas suomalaisen ystäväni. Kiertelimme hänen kanssaan Grand Palaisessa, jossa oli näytteillä pienoismalleja linnoitetuista kaupungeista Ludvig XIV ja Napoleon III:n hallintokausien väliseltä ajalta. Näyttelyn tuijottelun jälkeen menimme syömään les Hallesin lähelle. Koska olin vieläkin aivan täynnä päivän lounasannoksesta, söin vain jälkiruokaa, crème brûléeta.
La Défense

Illallisen jälkeen sanoimme hyvästit suomalaiselle ystävälleni ja hyppäsimme metroon. Suuntanamme oli La Défense, Pariisin uusi pilvenpiirtäjäalue Grande Archeineen. En odottanut kyseiseltä alueelta kovin suuria, koska en yleensä pidä pahemmin pilvenpiirtäjistä. Niinpä olinkin suorastaan mykistynyt, kun nousimme metrotunnelista ylös. Alue oli valtavan kaunis. Mutta mitäpä pariisilaiset eivät osaisi rakentaa upeasti ja valottaa oikein.

Sunnuntaina emme tehneet enää mitään kummempaa. Nukuimme pitkään ja lähdimme sen jälkeen suoraan Gare de Lyonille, josta jatkoin matkaani TGV:llä patonki kainalossani, paketillinen ystäväni äidin valmistamia macaron-leivoksia laukussani ja säkillinen suloisia muistoja mielessäni takaisin Lyoniin.

La Défense: Grande Arche

Sateenkaari lentokoneesta nähtynä










10 kommenttia:

  1. Wow, kuulostaa niin idylliseltä ja ihanalta ja ...ranskalaiselta! Ihanaa että nautit olostasi, jatkukoon yhtä mukavaisena! Enkeleitä matkaan, tsemppiä kouluun ja kaikkeen ynnä yleensä terveisiä Turusta (-20 celsiusta).<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna :) Yritän tässä lähiaikoina taas päivitellä blogia, nyt on opiskelujen yms. vuoksi jäänyt vähän vähemmälle kirjoittelu :) Ihanaa kevättä sinne ja toivottavasti ilmat lämpenee piakkoin :)

      Poista
  2. Saat kyllä tulla tulevaisuudessa mun seuraksi Pariisiin! Oon nyt jotenki ihan ihmeellisen innostunut myös Pariisista, vaikken tietty mun lempparikaupunkeja oo mihinkään hylännyt :) Varmasti hieno kokemus toi pienkoneella lento, mä en ois varmaan uskaltanu :D

    Krista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hoidetaan vaan Lontoo ensin pois alta :) Haluun niin kyllä sinnekin käymään! Ja pienkoneesta, sähän tiedät millanen rämäpää mä olen, joten mut saa kokeilemaan melkein mitä vaan :D

      Poista
  3. Hei Helena,

    Opiskelen itsekin oikeustiedettä Turussa ja suunnittelen tässä vaihtoa ensi kevään lukukaudeksi Ranskaan. Hakupaperit ovat edessäni, mutta vieläkin vähän emmin eri vaihtoehtojen välillä... C'est très très difficile!

    Haluasinkin kysyä sinulta, miksi juuri Lyon? :) Kirjoitit aikaisemmin, että valitsit kaupungin arkkitehtuurin ja kurssitarjonnan vuoksi. Kiinnostaisikin kuullla, millaisia kursseja olet valinnut siellä? Oliko itsellesi tuo kaupunki itsestään selvyys vai oliko valinta vaikea? Tarjolla kuitenkin oli myös kuuluisa Pariisi ja vaihtoehtoja Roenista Bordeauxiin...

    Miten haastavaksi koet opiskelun ja käytkö joitain kursseja myös englanniksi? Olin kovin iloinen löytäessäni tämän blogin! On mukava lukea kokemuksistasi sieltä ja kivaa, että olet löytänyt aikaa myös kirjoittamiselle. Blogin kirjoittaminen voi olla aika haaste vaihdon aikana, kun on niin kaikkea meneillään. Toivottavasti, et kauhistu kysymystulvaani. ;)

    -Sari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sari!

      Mietin itsekin pitkään vaihtoehtoja, kun tarjolla tosiaan on vaikka mitä kivaa. Yritän perustella tätä valintaa hiukan tarkemmin, vaikka täytyy sanoa, että valintaan liittyi myös paljon intutitiota. Yritin itse viime keväänä etsiä blogeja, mutta silloin ei kyllä Lyonista kukaan ollut oikein kirjoitellut mitään ja itseltäkin on tässä harmittavasti jäänyt, kun opiskelut sun muut vievät aika paljon aikaa.

      Pariisin hylkäsin paristakin syystä. Ensinnäkin, uskon, että todellisen Ranskan näkee paremmin pienissä kaupungeissa kuin metropolissa. Lisäksi asuminen ja muu oleilu on kalliimpaa siellä kuin muualla. Ihmiset ovat myös yleensä ystävällisempiä muualla Ranskassa. Ongelma oli myös se, että tiesin, että Pariisiin oli hakemassa muitakin kuin minä ja koska olen ollut jo vaihdossa Englannissa, olin viimesijainen hakija, joten en olisi kuitenkaan päässyt pääkaupunkiin. Ystäväni on vaihdossa Pariisissa. Yliopisto siellä sijaitsee lähiössä, joka ei kuulemma ole mikään maailman rauhallisin alue. Siellä ei siis iltaisin uskalla pahemmin liikkua. Välimatkat ovat muutenkin pitkiä. Mutta Pariisi on tietysti aina Pariisi ja aivan mahtava kaupunki :)

      Muista vaihtoehdoista mietin pitkään Bordeauxin ja Lyonin välillä. Mutta Lyonin valitsin lopulta tosiaan intutiolla ja yliopiston kurssitarjonnan vuoksi. Täällä pystyy siis lukemaan ihmisoikeuksia kohtuullisen hyvin. Mulla oli alunperin kaikki kurssit ranskaksi. Kaksi ihmisoikeuskurssia ja kaksi muuta kurssia (lasten oikeudet, ihmisoikeudet ja uskonnot, yleinen kauppaoikeus ja Euroopan instituutiot). Vaihdoin kuitenkin tuon ihmisoikeudet ja uskonnot -kurssin englanninkieliseen British Common Law -kurssiin, koska esin mainitun kurssin professori ei ollut ollenkaan erasmusopiskelijaystävällinen. Nyt siis kolme kurssia ranskaksi ja yksi englanniksi.

      Ranskan kielen oppimisen kannalta tämä yliopisto on siitä hyvä, että kielen ryhmiä on 23 ja kursseja 16 tai 20 tuntia viikossa (minulla 16). Siis hyvin intensiivistä, mutta siinäpähän ainakin oppii. Aluksi on tasotestit, mutta ryhmää voi vaihtaa, jos tuntuu, että taso ei ole itselle oikea, ja professorit ovat samaa mieltä. Normaalisti tuo kurssi maksaa yli 1000 euroa lukukaudelta, mutta oikeustieteellinen tiedekunta maksaa Erasmus-opiskeijoiden kurssit. Muut opiskelijat siis maksavat kurssinsa itse ja ovatkin hyvin motivoituneita oppimaan. Tällaista mahdollisuutta ei ainakaan Pariisissa ole.

      Kielen oppimisen kannalta Lyon on myös siitä hyvä, että tämä on yksi harvoja kaupunkeja Pariisin lisäksi, jossa ihmiset puhuvat melko standardiranskaa. On siis helpompi ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Ihmiset ovat muutenkin todella ystävällisiä ja avuliaita.

      Jos tykkää laskettelusta, niin Lyon on meidän yliopiston tarjoamista kaupunkivaihtoehdoista ehdottomasti paras, koska se sijaitsee niin lähellä Alppeja. Toisaalta myöskään Ranskan Rivieralle ei ole kovin pitkä matka. Sinne varmaan suuntaankin, kunhan ilmat lämpenevät ja kevät koittaa.

      Toivottavasti tästä oli apua. Kysy ihmeessä lisää, jos on jotain kysyttävää :)

      Poista
    2. Se piti vielä lisätä, että suosittelen lämpimästi Remyn juridisen ranskan kursseja, jos et ole vielä käynyt. Auttaa huomattavasti, kun osaa edes hiukan sanastoa :)

      Poista
    3. Kiitos paljon kattavasta hienosta vastauksesta! :)

      Nyt on kuitenkin niin, että mm. työ- ja opiskelukuvioiden vuoksi en hakenut ainakaan vielä vaihtoon.

      Kirjoittamasi infopaketti ei silti mennyt ollenkaan hukkaan, sillä Ranskan vaihto (tai miksei työharjoittelukin) voisi sopia minulle paremmin aivan opintojeni lopuksi. Olen myös vasta palannut Indonesian vaihdosta ja halu edetä oikiksen kursseilla Turussa on myös kova. :)

      Nyt tässä on siis aikaa kasvattaa ranskan taitoja ja Remynkin kursseja odotan kovasti jo. Tuo Lyon tarjoaa kyllä upeat puitteet kielen oppimiseen!

      Toivotan aurinkoisia päiviä Lyoniin! Otahan kaikki irti keväästäsi siellä :) Näitä kirjoituksia tulen lukemaan jatkossakin. Toivottavasti mahdollisimman moni tuleva Ranskan vaihtari löytää blogisi! :)

      Poista
  4. Moi!

    Minäkin se tässä ehdin viimein kirjoittelemaan. Tosi mukavaa, että jaksat kirjoitella tätä blogia aktiivisesti ja erityisesti nuo kuvat on ihan huippuja, niistä välittyy paljon. Kiva myös, että sulla on siellä paikallisia tuttavia, heidän mukanaan kun pääsee näkemään sitä paikallista arkielämää pintaa syvemmältä.

    Nyt pitää myös mainita kun selailin tuossa eilen matkailulehti Mondoa,jossa esiteltiin paria mielenkiintoista juttua siellä Lyonissa. Ehkä olet jo nämä nähnytkin siellä. Toinen oli hotelli College, jonka teemana on koulu, sijaitsee Lyonin vanhassakaupungissa. Ulkoseinään on pultattu mustia tuoleja ja hotellin huoneet on jaettu luokka-asteittain ja sisustettu sisäoppilaitosmaiseen tyyliin:) Samassa jutussa mainostettiin myös kuulemma kaupungin suosituinta jäätelöbaari Nardonea. Täällä on kanssa nyt matkakuume nousussa kun varattiin se Kreikan matka kesäkuun alkuun. Meillä suuntana Korfu ja Paxos siellä.

    Mutta oikein hyvää jatkoa sinne, tsemppiä opiskeluun ja kirjoittele taas kuulumisia tänne:) Voitaisiin myös jutella skypessä joku päivä.

    Kuulumisiin!

    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!

      Kiitti vinkeistä, en oo kumpaakaan kokeillut. Täytyy mennä käymään, kunhan ilmat vähän lämpiää ja ehdin kaikelta muulta tekemiseltäni taas pyöriä vähän Lyonissa. Harmittavan vähän oon ehtinyt pyöriä kaupungilla, kun päivät kuluu yliopistolla ja viikonloppuisin oon aika paljon ollut poissa täältä. Ens viikoksi suuntaan tosiaan Taizéen (Krista on ehkä maininnut). Sen jälkeen pitäisi varmaan ihan oikeasti alkaa opiskellakin, eikä vain käydä luennoilla.

      Kuulostaa ihanalta toi teidän Kreikan matka. Haluisin niin itsekin käydä siellä, kun se on yks niistä maista Euroopassa, jossa en oo pyörinyt ollenkaan :)

      Yritän vielä tänään päivittää blogia, kun on vähän kiireiltä jäänyt. Olin tosiaan viikonloppuna laskettelemassa Autransissa, oli ihan mahtavaa!

      Kuuluillaan!

      Poista